
Stal nierdzewna jest jednym z najbardziej stabilnych chemicznie materiałów. Nie wchodzi w reakcje z kwasami, nie rdzewieje i nie traci swoich parametrów nawet w krańcowych temperaturach. Jest to związane z zawartością chromu, który przy kontakcie z powietrzem wytrąca się ze stopu i formuje na powierzchni niedostrzegalną powłokę. Chroni ona stal przed negatywnym wpływem wielu substancji chemicznych, a także podnosi jej wytrzymałość na niekorzystne warunki. Dzięki tym cechom zbiorniki ze stali nierdzewnej są stosowane w wielu obszarach przemysłu.
Zbiorniki ze stali nierdzewnej w przemyśle kosmetycznym
Z uwagi na fakt, iż stal nierdzewna nie wchodzi w reakcje z związkami chemicznymi używanymi do wytwarzania kosmetyków, wykonane z niej zbiorniki są chętnie stosowane w tym przemyśle. Służą one zarówno w procesie produkcyjnym, jak i do składowania znacznych ilości gotowych mieszanek. Wymienione wcześniej cechy powodują, że zbiornik ze stali nierdzewnej jest także idealnym rozwiązaniem dla przemysłu chemicznego oraz zakładów produkujących i przetwarzających paliwa.
Zbiorniki nierdzewne w sektorze spożywczym
Zbiornik stalowy jest często stosowany w rozlicznych fabrykach z szeroko rozumianej branży spożywczej – w placówkach gastronomicznych lub zakładach przetwórstwa. W gorzelniach, piekarniach czy browarach nagminnie spotyka się zbiorniki fermentacyjne również wykonane z tego stopu. Oferta podmiotów zajmujących się produkcją zbiorników nierdzewnych cieszy się powodzeniem w sektorze spożywczym przede wszystkim dlatego, że na tego typu zasobnikach nie zbiera się osad, który mógłby sprzyjać skażeniu ich zawartości drobnoustrojami lub dzikimi drożdżami.