
Stal nierdzewna ma mnóstwo istotnych cech sprawiających, iż znajduje obszerne zastosowania. Jej najmocniejsza strona to z całą pewnością niepodatność na rdzę, która nie tylko zapewnia trwałość wyprodukowanych z niej elementów, ale też umożliwia im styczność z wilgotnymi materiałami i płynami. Prócz tego stal nierdzewna jest obojętna chemicznie, co znaczy, iż nie reaguje z substancjami o kwaśnym odczynie, a spis jej zalet uzupełnia równa powierzchnia, która uniemożliwia rozwój drobnoustrojów.
Wyroby ze stali kwasoodpornej dla wielu gałęzi przemysłu
Równowaga chemiczna i bezpieczeństwo mikrobiologiczne sprawiają, że stal nierdzewna to idealny materiał dla sektora spożywczego. Wyroby ze stali kwasoodpornej są chętnie wykorzystywane przez zakłady przetwórcze, które korzystają z nich w procesie wytwarzania i składowania artykułów spożywczych. W zakładach piekarskich i browarach wyroby ze stali nierdzewnej stosuje się w charakterze zbiorników fermentacyjnych. Surowiec ten jest także używany często w przemyśle kosmetycznym i przez podmioty zajmujące się pozyskiwaniem i dystrybucją rozcieńczalników, paliw i pozostałych chemikaliów.
Wyroby ze stali nierdzewnej – elegancka piękny design w mieszkaniu
Wytrzymałość na niesprzyjające warunki atmosferyczne (kwaśne opady, wilgotność czy niskie i wysokie temperatury) sprawia, iż wyroby ze stali nierdzewnej doskonale nadają się użytku w warunkach zewnętrznych (przykładowo jako balustrady balkonowe), a także na pływalniach (jako barierki i drabinki). Ze względu na atrakcyjną estetykę, równie dobrze sprawdzają się także wewnątrz budynków – między innymi na klatkach schodowych. Prócz tego aseptyczność stali nierdzewnej umożliwia wykorzystywanie jej w gabinetach medycznych oraz ambulatoriach.