
Domowe kiszonki warzywne znajdziesz na https://artmankiszonki.pl.
Kiszonki z warzyw są tak mocno związane z polską kuchnią, że uważamy, iż jest to przede wszystkim słowiański rarytas, nieczęsto przygotowywany w pozostałych krajach świata. Jednak kiszone przetwory z warzyw modne są nie tylko w całej Europie, ale również w Ameryce Południowej i Północnej oraz w Azji.
Kiszonki – zdrowe produkty na naszym stole
Historycy potwierdzają, że metoda zabezpieczenia pokarmów przez ich zanurzenie w solance, w soli bądź w roztworze octu, wykorzystywana jest przez ludzkość od ponad 4 tysiącleci. Ta metoda prawdopodobnie nie pochodzi nawet z Europy, a z obszarów antycznej Mezopotamii. Pokarm poddany fermentacji z pomocą bakterii kwasu mlekowego nie psuje się, ponieważ niska kwasowość roztworu, w którym jest on zanurzony, hamuje namnażanie się bakterii przyspieszających gnicie. Paręset lat wstecz była to optymalna metoda, żeby zwiększyć okres przydatności do konsumpcji mięsa, ryb oraz warzyw niekiedy o kilkadziesiąt tygodni. W rezultacie przyjęła się tradycja przygotowywania m.in. kiszonek z myślą o chłodnych miesiącach. Kiszone przetwory od zawsze znane są z własności prozdrowotnych, co oczywiście potwierdziło się w badaniach. Wyróżniają się one np. dużą zawartością witaminy C, dlatego też żeglarze statków, które zaopatrzone zostały w kiszonki, sporadycznie cierpieli z powodu cyngi. Ciekawostką jest, iż w języku polskim kwaszonki z warzyw określa się potocznie “kiszonkami”, tymczasem kiszonka to… karma dla zwierząt przykładowo z kukurydzy bądź koniczyny czerwonej.
Poza Polską kiszone przetwory warzywne mają różny smak
Najbardziej rozpowszechnionym kwaszonym warzywem jest ogórek, którego używa się w kuchni właściwie na wszystkich kontynentach, także w USA oraz w Kanadzie, gdzie ten wariant przetworów warzywnych nie jest nazbyt popularna. Lecz ogórki kwaszone są tam bodaj niezwykle lubianym uzupełnieniem kanapek, hot-dogów i burgerów. W naszym kraju obok ogórka, bardzo popularne są kwaszone buraki i kapusta, z których korzysta się do przyrządzania surówek oraz zup. Ale to nie jedyne warzywa, które można kisić. W innych rejonach świata kisi się m.in. pomidory, kalafiory, a także owoce (przykładowo śliwki), a czasem nawet ryby.
Ocet i Solanka wpływają na teksturę oraz smak warzyw, nadając im chrupkość i kwaśność. Kiszonki nie tylko warzywne, na przestrzeni lat stały się fundamentem albo istotnym dodatkiem do niezliczonej liczby dań regionalnych. Należy pamiętać, iż smak kiszonek różnić się w poszczególnych regionach świata, bo zależy on od dodawanych do zalewy dodatków, których używa się w trakcie kwaszenia. Tym samym ogórek przygotowany według typowego polskiego przepisu, będzie smakował inaczej niż ten wyprodukowany np. w USA.
Nasze dane adresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]