
Zamów sok z buraków kiszonych na artmankiszonki.pl/pl/c/Zakwasy-soki-warzywne/10.
Od stuleci w rodzimej kuchni używa się kiszonych warzyw. Ostatnio jednakże raz za razem mówi się również o właściwościach zdrowotnych soków z kwaszonych warzyw, w szczególności z kapusty i buraków. To w zasadzie tzw. super żywność, która teraz często widoczna jest na półkach sklepowych w działach ze zdrową żywnością.
Sok z kapusty kiszonej – duże ilości witamin oraz żelaza
W dzieciństwie sok z kiszonej kapusty pił bodaj każdy z nas. Nasze babcie same kisiły kapustę podług przekazywanych w rodzinie przepisów, a po skonsumowaniu całej kapusty częstokroć przynosiły swoim wnusiom szklankę z sokiem, mówiąc, że sok jest cierpki, jednak niezmiernie zdrowy. I to jest prawda! Sok z kiszonej kapusty to prawdziwe źródło witamin! Ma on w składzie ogromne ilości witaminy A, C, E oraz B3, a także liczne minerały, jak np. cynk, żelazo i magnez. Wiele osób ma problem z przywyknięciem do kwaśnego smaku tego soku, niemniej jednak zaleca się wypijać go regularnie, gdyż usuwa toksyny z organizmu, redukuje poziom choresterolu, usuwa toksyny z organizmu, działa on grzybo- i bakteriobójczo i wspomaga trawienie, a więc może wspomagać proces odchudzania. W szczególności zaś pomaga uzupełnić niedobór witaminy C, co wzmacnia odporność organizmu i chroni przed częstymi przeziębieniami. Ze względu na zawarte w nim żelazo sok z kapusty kiszonej zaleca się także osobom cierpiącym na anemię. Naturalnie, nawet tak zdrowego produktu nie powinno się nadużywać – wystarczy spożywać maksymalnie jeden kubeczek soku dziennie.
Działanie soku z kiszonych buraków
Innym odżywczym sokiem, który wykorzystujemy od zawsze do gotowania, a który spożywamy też jako przekąskę, jest sok z kiszonych buraków. W jego składzie znajduje się mnóstwo witamin i ma własności antyoksydacyjne, antyseptyczne oraz przeciwzapalne. Sok ten podnosi ogólną odporność organizmu: wyostrza koncentrację, obniża ciśnienie, a przy tym zapobiega zatwardzeniom. Pomimo że buraki cechują się sporą zawartością cukrów, to sok z kiszonych buraków nie ma wysokiego indeksu glikemicznego i mogą go pić osoby cierpiące na cukrzycę. Nie zaleca się jednakże jego spożycia kobietom w ciąży i karmiącym piersią, a także osobom cierpiącym na reumatyzm lub choroby nerek.
Jeśli nie posiadasz umiejętności, by przygotować soki z kwaszonych warzyw samodzielnie, możesz kupić je w ulubionym sklepie albo zamówić bezpośrednio w sklepie internetowym producenta. Miej jednak na uwadze, że soki tego rodzaju należy przechowywać w niskich temperaturach.
Jeśli nie masz możliwości, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz kupić je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w niskich temperaturach.
Nasze dane adresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]