
Zamów kapustę kiszoną na artmankiszonki.pl/pl/c/Kapusta-kiszona/14.
Niepowtarzalny smak białej kapusty kwaszonej jest bez wątpienia częścią polskiej kultury kulinarnej. Jest ona składnikiem licznych potraw i przeciętny Polak stosunkowo często widzi ją na stole. I bardzo dobrze, gdyż kwaszona kapusta to niezmiernie zdrowa żywność.
Kwaszona kapusta – czemu warto jeść?
Kapusta kwaszona, albo kiszona, jako że te dwa przymiotniki stosuje się na zmianę, to jeden z tych wyrobów spożywczych, które powstało na skutek szukania przez człowieka sposobu na kilkumiesięczne przechowywanie strawy. W rezultacie zastosowania fermentacji mlekowej, drobniutko posiekane główki białej kapusty są przydatne do spożycia przez długi okres czasu. W dawnych czasach konsumowanie kiszonej kapusty umożliwiało dostarczenie organizmowi potrzebnych witamin czy składników odżywczych, których pozyskanie w chłodne miesiące było o wiele trudniejsze niż dzisiaj. A trzeba zaakcentować, iż w kiszonej kapuście jest sporo substancji, które są potrzebne dla właściwego funkcjonowania ludzkiego organizmu. To doskonałe źródło witaminy K wzmacniającej układ sercowo-naczyniowy i kostny oraz wykazującej m.in. właściwości przeciwbólowe i antybakteryjne, witaminy A, jak również witaminy C, która poprawia odporność na przeziębienia. W kwaszonce tej znajdują się też inne kluczowe dla ustroju witaminy, a więc te z grupy B (jak B12, B5, B2). Ponadto, kapusta kwaszona to źródło między innymi żelaza, probiotyków i fosforu. Równocześnie to pożywienie nie dostarczające wielu kalorii, z tej przyczyny poleca się jego konsumpcję osobom trzymającym dietę.
W jakich daniach wykorzystuje się kapustę kiszoną?
Kapusta kwaszona na naszych stołach spotykamy zarówno w przystawkach do dań, jak i jako podstawowy ich element. Niegotowaną na ogół je się ją w formie surówki z tartą marchewką i posiekaną cebulką, która pasuje do potraw z ryb i kartofli, a rzadziej na słodko – oprószoną szczyptą cukru. To również artykuł, który perfekcyjnie komponuje się z pieczarkami i czerwonym mięsem, skutkiem tego wykorzystuje się ją w farszu do krokietów, łazanek i pierogów. Naturalnie, bez kapusty kwaszonej nie zaistniałyby tradycyjne polskie dania – kapuśniaka, góralskiej kwaśnicy albo bigosu.
Praktycznie każda rodzina posiada swój sposób na kwaszoną kapustę, aczkolwiek dzisiaj z rzadka zakwasza się ją w domu, bo nie ma już konieczności magazynowania jedzenia na zimę. Kapustę kwaszoną w wielkich i niewielkich woreczkach bez problemu kupić można w dowolnym sklepie osiedlowym, a nawet można zamówić ją przez internet. Polscy wytwórcy mają w swoim asortymencie także ekologiczną kapustę kiszoną.
Nasze dane adresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]