Ogórki kiszone – dlaczego warto je spożywać?

Więcej o ogórkach kiszonych w worku.

W zupie, w sałatce warzywnej, na kanapce lub jako surówka do drugiego dania – ogórki kiszone w środkowoeuropejskiej kuchni wykorzystujemy częściej aniżeli pragnęlibyśmy przyznać. Nas to nie dziwi, gdyż kiszonki są równie zdrowe, co smakowite.

Kiszone ogórki – z koprem, ząbkami czosnku bądź z innymi przyprawami

Ogórki kiszone to warzywa wystawione na działanie naturalnego procesu fermentacji. Ich zrobienie jest całkiem proste. Używa się do tego drewnianych beczek albo dużych kamiennych garnków, w których ogórki wespół z przyprawami zalewa się słoną wodą. Później zostawia się je na minimum 2 tygodnie w chłodzie, aż fermentacja mlekowa zakonserwuje warzywa. Wielbiciele mniej kwaśnych kiszonek mogą skonsumować ogórki już po paru dniach – ogórki tego rodzaju określamy „małosolnymi”. W podstawowym przepisie do solanki wraz z ogórkami wkłada się ząbki czosnku i koper, aczkolwiek smak kiszonych ogórków można urozmaicić także różnymi przyprawami, np. liśćmi laurowymi, kawałkami chrzanu lub pieprzem. Rzecz jasna nie wszyscy mają czas czy też dostatecznie miejsca w kuchni, aby osobiście przygotowywać takie kwaszonki. Nie każdy posiada także spiżarkę albo piwnicę, w której może przetrzymywać przetwory w większych ilościach. Nie znaczy to jednakże, że jest się zmuszonym zrezygnować z kiszonych ogórków – w dowolnym momencie możemy kupić je w markecie na wagę lub w wygodnych opakowaniach, tj. w pojemnikach z uchem albo w workach foliowych, które bez przeszkód da się przechowywać w lodówce.

Jakie minerały i witaminy spożywamy wraz z kwaszonymi ogórkami?

Od setek lat powszechnie wiadomo, iż warzywa poddane fermentacji dobrze wpływają na nasz układ pokarmowy. I tak jest faktycznie, gdyż wraz z kwaszonkami spożywamy pomocne bakterie, które obniżają pH jelit oraz korzystnie oddziałują na ich florę, usprawniając tym samym proces trawienia. Jednak to nie wszystko! Kiszone ogórki nie są kaloryczne (dostarczają ledwie 12 kcal w 10 dag), a zarazem zawierają między innymi witaminy z grupy B, witaminę C, D i E oraz niemało minerałów ważnych dla prawidłowego działania organizmu, to np. żelazo, wapń, magnez, cynk i sód. A co z zalewą po ogórkach kiszonych? Jeżeli nie przeszkadzają kwaśne smaki, nie należy wylewać jej po zjedzeniu kwaszonek. Lepiej wykorzystać ją do zupy ogórkowej lub wypić, bo w trakcie kwaszenia składniki odżywcze przechodzą częściowo do soku. Warto jednakże zaznaczyć, na kwaszonki powinny uważać osoby z nadciśnieniem – w kiszonkach może znajdować się wszak duża ilość soli.

Nasze dane adresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]