Właściwości soli kłodawskiej i himalajskiej

sól kłodawska niejodowana, sól himalajska

Sól to substancja konieczna do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Jakie właściwości ma różowa sól himalajska i sól kłodawska? Dlaczego należy wykorzystywać je w kuchni?

Zalety różowej soli himalajskiej

Sól kuchenna to jedna z najważniejszych przypraw, która wspaniale podbija smak jedzenia. Choć nadmierne wykorzystanie soli ma niepożądane oddziaływanie na nasze samopoczucie, to jej odpowiednie porcje (nieprzekraczające 6 gramów w ciągu 24 godzin) są niezbędne dla prawidłowego działania ludzkiego organizmu. Sól dostarcza bowiem sód, tj. pierwiastek regulujący podtrzymanie właściwego ciśnienia krwi i gospodarkę wodną. Jednym z najzdrowszych rodzajów soli jest sól himalajska pochodząca ze złóż liczących prawie 250 mln lat. Składnik ten zawiera masę cennych minerałów oraz pierwiastków, takich jak wapń, potas czy cynk, a równocześnie jest pozbawiony chorobotwórczych komponentów i zanieczyszczeń, takich jak toksyczne metale ciężkie. Różowa sól himalajska znakomicie wpływa na smak dań i jest dostępna zarówno w postaci drobnych, jak i grubszych kryształków.

Sól kłodawska niejodowana – wykorzystywana nie tylko w gastronomii

Sól kłodawska natomiast to substancja o wysokim stopniu czystości – posiada prawie 97% chlorku sodu i stanowi znakomity do domowych przetworów. Jest niezastąpionym źródłem potasu, cynku czy wapnia, czyli składników koniecznych do utrzymania pełni zdrowia. Niejodowana sól kłodawska wydobywana jest w kopalni Kłodawa w Wielkopolsce. Nie ługuje jej się, zatem nie traci swoich cech i jest bez problemu absorbowana przez układ pokarmowy. Sól kłodawska jest szeroko stosowana nie tylko w przemyśle spożywczym, ale również sektorze przemysłowym, chemicznym oraz w rolnictwie, kosmetyce i lecznictwie.

Nasze dane adresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]