Zdrowie w szklance – sok z kiszonych buraków i kapusty

Znajdź sok z kapusty kiszonej

Artykuły fermentowane po okresie zapomnienia ponownie wracają do naszego menu. Do kapusty i buraków dołączają też nowe, przedtem mniej znane warzywa i owoce. Kiedy mówimy o zdrowotnych walorach żywności poddanej fermentacji nie sposób zapomnieć także o napojach takich jak kwas chlebowy, maślanka albo różnego typu soki i zakwasy z kwaszonych jarzyn. Głównie te ostatnie zasługują na zainteresowanie – pomagają w łatwy i błyskawiczny sposób dostarczyć naszemu ciału witaminy niezastąpione dla jego prawidłowego działania.

Sok z kiszonych buraków i kapusty – jakie witaminy w nich znajdziemy?

Sok z kiszonej kapusty to napój zawierający dużo substancji wpływających zbawiennie na nasze zdrowie. Najistotniejszym komponentem są bez wątpienia bakterie kwasu mlekowego odpowiedzialne za proces fermentacji. Sok z kapusty, ogórków bądź pozostałych kiszonek to także kopalnia witamin. Warta uwagi jest głównie duża zawartość kwasu askorbinowego, czyli witaminy C – zaledwie filiżanka tego napoju ma jej więcej niż cytryna. Soki z kiszonek należy też pić z uwagi na obecność witaminy P i K, witamin z grupy B, a także znaczne nasycenie solami mineralnymi.

Z jakiego powodu powinno się pić sok z kapusty kiszonej?

Sok z kiszonych kapusty, ogórków i buraków, z powodu obecności bakterii kwasu mlekowego pozytywnie wpływa na pracę układu pokarmowego oraz nasz układ odpornościowy. Na dodatek nagromadzenie witamin polepsza funkcjonowanie układu nerwowego, łagodzą objawy szkorbutu, depresji i cukrzycy, jak również pomagają walczyć ze zmęczeniem fizycznym i psychicznym. Po kwaszonki winny oprócz tego sięgnąć ludzie zmagający się ze schorzeniami układu pokarmowego, jak przykładowo wrzody dwunastnicy lub niestrawność. Działają one także osłonowo podczas terapii antybiotykami i wzmacniają apetyt.

Nasze dane adresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]