Żywność

Z czego produkowane jest pieczywo?

Pieczywo to w naszej tradycji podstawa diety człowieka. Wytwarzane jest z soli, mąki, wody, mleka, środków spulchniających (najczęściej zaczynu chlebowego lub drożdży) i wszelakich dodatków wzbogacających doznania smakowe, takich jak słonecznik, sezam lub mak. Dlaczego należy spożywać regularnie pieczywo? Pieczywo jest pożywieniem niezwykle bogatym w wiele różnorodnych składników energetycznych i […]

Przetwory ekologiczne – zdrowa, naturalna żywność

Od prężnego rozkwitu branży żywieniowej, który zaczął się w XX w., artykuły spożywane przez nas na co dzień zaczęto nagminnie wypełniać rozmaitymi związkami wydłużającymi ich żywotność. Jednakże wraz z poszerzającą się wiedzą nabywców odnośnie tego, co konsumują i jak może to oddziaływać na ich samopoczucie, ostatnio coraz częściej poszukują oni […]

Chrupkie i zdrowe przekąski – o popularnych domowych kiszonkach

Kiszonki z warzyw są tak mocno związane z polską kuchnią, że uważamy, iż jest to przede wszystkim słowiański rarytas, nieczęsto przygotowywany w pozostałych krajach świata. Jednak kiszone przetwory z warzyw modne są nie tylko w całej Europie, ale również w Ameryce Południowej i Północnej oraz w Azji. Kiszonki – zdrowe […]

Ogórki kiszone – dlaczego warto je spożywać?

W zupie, w sałatce warzywnej, na kanapce lub jako surówka do drugiego dania – ogórki kiszone w środkowoeuropejskiej kuchni wykorzystujemy częściej aniżeli pragnęlibyśmy przyznać. Nas to nie dziwi, gdyż kiszonki są równie zdrowe, co smakowite. Kiszone ogórki – z koprem, ząbkami czosnku bądź z innymi przyprawami Ogórki kiszone to warzywa […]

Przepis na buraczki z papryką i cebulą na zimę

Składniki: 3 kg buraczków 3 duże czerwone papryki 3 duże cebule Zalewa: 1 szklanka wody 1 szklanka oleju pół szklanki octu 3/4 szklanki cukru 1 łyżka soli 6 ziarenek ziela angielskiego 3 liście laurowe Przygotowanie krok po kroku: Buraki umyć i ugotować lub upiec do ich miękkości. Kolejno wystudzić, obrać […]

Kawa ristretto

Ristretto – co to za kawa? Wiele osób, przeglądając menu kawiarni i popularnych restauracji zadaje sobie to pytanie. Jest to szczególny rodzaj kawy, uwielbiany przez smakoszy. Pozwala na wychwycenie wszystkich nut smakowych konkretnej kawy i delektowanie się smakiem. Dowiedz się, czym dokładnie jest kawa ristretto i jak ją przyrządzić we […]

Pieczywo i wyroby cukiernicze z Piekarni Pochopień

Świeżość i tradycyjny smak z Piekarni Pochopień Piekarnia Pochopień może poszczycić się tradycjami datowanymi na 1946 rok. Stworzona została przez mistrza piekarniczego Jana Pochopień, który był wiele razy nagradzany za swoje zasługi dla handlu i rzemiosła. Szanowany w Krakowie piekarz, który był pierwszym starszym Cechu Rzemiosł Spożywczych utworzył podwaliny dla […]

Kapusta kiszona – warto spożywać ją regularnie

Niepowtarzalny smak białej kapusty kwaszonej jest bez wątpienia częścią polskiej kultury kulinarnej. Jest ona składnikiem licznych potraw i przeciętny Polak stosunkowo często widzi ją na stole. I bardzo dobrze, gdyż kwaszona kapusta to niezmiernie zdrowa żywność. Kwaszona kapusta – czemu warto jeść? Kapusta kwaszona, albo kiszona, jako że te dwa […]

Jak zrobić wino z jabłek?

Wielkim atutem wina z jabłek jest fakt, że można je przygotować przez okrągły rok – jabłka to owoce, które można kupić nawet w zimie. Podstawa to wybór odpowiedniego gatunku – jaki najlepiej nadaje się do przygotowania tego trunku w domowym zaciszu? Wybierajmy okazy dojrzałe, smakosze ręcznie robionego wina polecają odmiany […]