
Wielkim atutem wina z jabłek jest fakt, że można je przygotować przez okrągły rok – jabłka to owoce, które można kupić nawet w zimie. Podstawa to wybór odpowiedniego gatunku – jaki najlepiej nadaje się do przygotowania tego trunku w domowym zaciszu? Wybierajmy okazy dojrzałe, smakosze ręcznie robionego wina polecają odmiany jesienne i zimowe: szare renety, papierówki, jonatan lub antonówki. By wino było smaczne i nie za słodkie, najlepiej sięgnąć po owoce kwaśne lub – jeżeli chcemy uzyskać słodki smak – to słodkie pomieszane z kwaśnymi (np. w proporcji 50:50). Z jabłek należy oczywiście usunąć pestki i gniazda nasienne, ale nie obiera się ich ze skórki, bo stracą dużo ze smaku i aromatu. Domowe wino może być mocne (nawet do 18-20%) lub odrobinę słabsze (12-14%) – wszystko zależy od tego, na jakie proporcje moszczu i wody postawimy.
Są przeróżne wersje przepisu na wino z jabłek – np. z całych jabłek, wino ze spadów, z suszonych owoców lub wino z jabłek bez drożdży. Oryginalny smak można uzyskać, dodając do wina przed leżakowaniem odrobinę rodzynek, gruszek lub jarzębinę. Dziś na naszym blogu przedstawiamy najbardziej podstawowy przepis na wino z jabłkowego moszczu, z wykorzystaniem drożdży.
Jak zrobić wino z jabłek krok po kroku
Jak zrobić wino z jabłek? Wystarczy krok po kroku postępować z instrukcją opisaną poniżej, by po niedługim oczekiwaniu móc skosztować tego domowego, owocowego trunku.
Składniki na wino z jabłek
- jabłka
- cukier
- woda
- drożdże z pożywką
- kwasek cytrynowy (opcjonalnie)
Jakie proporcje zastosować? Na każde 10 kilogramów jabłek od 1,5 do 2 kilogramów cukru (w zależności od tego, czy chcemy bardziej czy mniej słodkie wino), 2-3 litry wody, 1 opakowanie drożdży (najlepiej z pożywką).
Przygotowanie matki drożdżowej
Jeżeli chodzi o drożdże gorzelnicze z pożywką, to wszystko zależy od tego, jakim dysponujemy ich rodzajem. Jeżeli są to drożdże turbo (fermentujące np. w 48 godzin), to nie ma potrzeby wcześniej przygotowywać z nich matki drożdżowej.
Drożdże “klasyczne” należy przygotować na 3 do 5 dni przed przystąpieniem do właściwej części tego procesu. By to zrobić, należy wycisnąć szklankę soku jabłkowego, dodać łyżkę cukru i pożywkę dla drożdży, składniki gotować przez kwadrans, a po ostudzeniu dodać drożdże winne. Całość przelać do szczelnej butelki z korkiem z waty (inna opcja to słoik przykryty gazą) i odstawić na kilka dni (od 3 do 5) w ciepłe miejsce (optymalna temperatura to 25-28 stopni).
Po co przygotowuje się matkę drożdżową? By rozmnożyć drożdże w kontrolowanych i możliwie jak najlepszych warunkach. Istotne, by sięgnąć po naturalny, najlepiej świeżo wyciskany sok – sklepowy produkt z konserwantami może zabić drożdże. Wszystkie naczynia i pojemniki, które mają styczność z przygotowywanym roztworem, powinny być czyste i zdezynfekowane, bez styczności z drobnoustrojami czy bakteriami, które – podobnie jak konserwanty – mogą zahamować rozmnażanie się drożdży. Ile drożdży użyć? Opakowanie (z reguły jest to 5 gramów) wystarczy do zrobienia 20-25 litrów wina. Każde drożdże są inne – warto przed przystąpieniem do robienia matki sprawdzić na opakowaniu, ile litrów trunku z nich wyjdzie (np. z jednego opakowania ALCOTEC TURBO KLAR 24h wyjdzie około 25 litrów nastawu wina).
Wykonanie wina z jabłek
- Jabłka należy dokładnie umyć, usunąć z nich pestki i gniazda nasienne.
- Owoce (ze skórką) należy wycisnąć z soku – można to zrobić przy pomocy sokowirówki, prasy do wyciskania owoców lub maszynki (np. do mięsa).
- Jeżeli moszcz jest bardzo gęsty – są gatunki jabłek, z których właśnie taki otrzymamy – można odstawić go na parę godzin. Następnie – gdy się rozwarstwi na sok i resztki owoców – ściągnąć wężykiem sam sok. Inna opcja to skorzystanie z gotowego, już wyciśniętego soku jabłkowego – ważne, by sięgnąć po sok 100%, bez konserwantów i innych ulepszaczy.
- Kolejny krok to przelanie soku do czystego, sterylnego i wyparzonego balonu na wino z rurką fermentacyjną lub pojemnika fermentacyjnego.
- Do soku dodać wcześniej przygotowaną matkę drożdżową.
- Wodę zagotować, przestudzić, połączyć z cukrem i całość – słodki roztwór – dolać do soku z drożdżami. Jeżeli chcemy uzyskać wino o bardziej kwaskowatym, a mniej słodkim smaku, to na tym etapie należy dodać opakowanie kwasku cytrynowego.
- Odstawić balon lub pojemnik fermentacyjny na minimum 2- 3 miesiące.
- Po tym czasie ściągnąć wężykiem trunek do butelek do wina, zakorkować.
Źródło tekstu: https://superbutelki.pl/pl/blog/Jak-zrobic-wino-z-jablek/25